پرش تصویر دوربین مداربسته
پرش تصویر دوربین مداربسته در اجسام متحرک، موضوع مورد بحث این مطلب میباشد. مشکلی که خیلی زیاد مطرح میشود و بسیاری از افراد که در حوزه سیستم مداربسته فعالیت دارند، به آن برخورد کردهاند، مشکل پایین بودن کیفیت یا کندی تصویر دوربین مداربسته در اجسام متحرک میباشد. همچنین در این مقاله در مورد FPS ( اف پی اس ) به صورت مختصر توضیح خواهیم داد.
معمولا در مطرح کردن مشکل پرش تصویر دوربین مداربسته به این جملات برمیخورید:
- وقتی یک ماشین یا یک موتور جلوی دوربینها حرکت میکند،
- تصویر غیر طبیعی است
- تصویر پرش دارد
- تصویر تکه تکه است
- در وضعیت دید در شب وقتی یک نفر مخصوصا با لباس روشن میدود یا روی موتور در حال حرکت است،
- تصویر مثل یک شبح است.
- تصویر مثل یک ستاره دنبالهدار است.
علت ایجاد مشکل پرش تصویر دوربین مداربسته
در این مطلب علت ایجاد مشکل پایین بودن کیفیت تصویر دوربین مورد بررسی قرار خواهد گرفت. نکته قابل توجه اصطلاح تخصصی در حوزه سیستم مداربسته با نام (FPS (Frame Per Second میباشد.
FPS چیست؟
تعریف FPS: تعداد فریمهایی که یک دوربین در هر ثانیه پشت سر هم میگیرد، فریم بر ثانیه یا همان FPS خواهد بود.
وقتی اف پی اس پایین باشد، پایین بودن به این معنا که FPS در حدود 10 باشد. در بعضی از بازههای زمانی تصویر بعضی از ثانیهها را نخواهید داشت. این اتفاق زمانی خود را نشان میدهد که اجسام در زاویه دید دوربین متحرک و سرعت نسبتا بالایی داشته باشند. در این صورت با مشکل پایین بودن کیفیت یا پرش تصویر دوربین مداربسته مواجه خواهیم بود.
اهمیت FPS
پس در انتخاب دوربینها و دستگاه، باید به این نکته توجه کنید که قرار است در کجا نصب شود و چه زوایایی را پوشش میدهد؟ با محاسبه دقیق این موارد از پایین آمدن کیفیت دوربینهای مداربسته جلوگیری میشود.
موارد استفاده از FPS بالا:
برای مثال اف پی اس، برای دوربینی که به طرف خیابان نصب میشود مخصوصا در خیابانهای پرتحرک و پر عبور و مرور و یا دوربینی که در باشگاههای ورزشی از جمله باشگاههای والیبال یا فوتبال نصب میشوند و یا هر جایی که تحرک در آن زیاد باشد، اهمیت بسیار زیادی دارد.
در این موارد، FPS باید 20 یا 25 باشد که مقدار مناسبی است حتی گاهی 30 هم میتواند باشد اما به طور معمول و رایج 20 و 25، FPS مناسبی است به طوری که تصویر یا بازپخش روی صفحه نمایش، طبیعی و واقعی به نظر میرسد و مشکل کندی و پرش تصویر دوربین مداربسته وجود ندارد.
موارد استفاده از FPS پایین:
در فضاهایی که سربسته هستند و تحرک زیادی در آن نیست همانند ادارات که افراد در آن به آهستگی حرکت میکنند و در کل تحرک زیادی مشاهده نمیشود و یا در انبارها که بیشتر اجسام ثابت هستند، اف پی اس اهمیت کمتری دارد.
در این موراد اگر FPS پایین باشد مشکل و مساله خاصی به وجود نخواهد آمد و تمام تصویر را خواهید داشت. یعنی کندی تصویر یا پرش تصویر دوربین مداربسته را احساس نخواهید کرد.
بررسی مشکل پرش تصویر دوربین مداربسته
وقتی که شما FPS پایینی در دوربینها داشته باشید، موقع حرکت، تکههای قبلی تصویر را همراه با تصویر خواهید دید و این امر موجب میشود که دوربینمداربسته شما، جاماندگی رنگ در تصویر داشته باشد.
برای درک بهتر این موضوع میتوانید در جلوی دوربینی که FPS پایینی دارد، دستتان را تکان دهید. در این صورت در تصویر مشاهده خواهید کرد که یک شبح در پشت دست شما با حرکت دستتان، حرکت خواهد کرد. این امر دیدن سایه به دنبال تصویر و جاماندن تصویر به صورت شبح، نشان دهنده FPS پایین دوربین خواهد بود.
رفع مشکل پرش تصویر دوربین مداربسته
آیا این مشکل پرش تصویر دوربین مداربسته قابل رفع شدن است؟ آیا اف پی اس قابل تنظیم است؟
بله. اف پی اس، هم در دوربینهای IP و هم در دوربینهای AHD قابل تنظیم هستند. منتهی این تغییرات محدودیت دارند.
کارخانههای سازنده سیستم مداربسته، هر کدام متناسب با سخت افزار دوربین، حداکثر اف پی اس یا فریم ریتی دارند و از آن بیشتر نمیتواند باشد اما کمتر از آن میتواند باشد.
نکته مهم:
دوربینهای با کیفیت تصویر و روزولوشن بالا و با اف پی اس بالا، دستگاههای آشکارساز خیلی قوی نیاز دارند. که برای تهیه آن باید هزینه هنگفتی را متحمل شوید.
برای مثال دوربینی با رزولوشن 5 مگاپیکسل و FPS25فریم ، نیاز به دستگاهی دارد که بتواند این 5 مگاپیکسل و 25 فریم را پشتیبانی کند. از آنجایی که برای پردازش چنین دوربینی، CPU باید خیلی قوی باشد، هزینه دستگاه بالا میرود.
در این موارد شرکتهای سازنده دستگاه ضبط کننده مثلا دستگاه با پشتیبانی 5 مگاپیکسل N را میسازند و روانه بازار میکنند. این نوع دستگاه دوربینی با رزولوشن 5مگاپیکسل را با اف پی اس پایین پشتیبانی میکند. با این روش احتمال پایین بودن کیفیت یا پرش تصویر دوربین مداربسته کمتر میشود.
عملکرد دستگاه با fps پایین:
کارکرد این دستگاه به این صورت است که تصاویر زنده را با کیفیت 5مگاپیکسل نشان میدهد. اما کیفیت تصاویر ضبط شده کمتر از این است. همچنین دوربین با FPS بالا را کلا نمایش نمیدهد. مثلا FPS 12 یا 15 را نشان میدهد ولی قادر به 20 یا 25 فریم نخواهد بود.
پس اگر شما دوربین با روزلوشن 5 مگاپیکسل و FPS 25 داشته باشید اما به دستگاهی وصل کنید که این FPS را پشتیبانی نکند، تصویر نخواهید داشت. راه حل پرش تصویر دوربین مداربسته در کاهش FPS میباشد. شما در این موارد به ناچار باید FPS دوربین را با توجه به قابلیت دستگاه پایین بیاورید تا بتوانید تصاویر دوربینها را داشته باشید.
نتیجه گیری کلی:
در این موارد باید به مشکل پایین بودن کیفیت یا پرش تصویر دوربین مداربسته و مشکلات مطرح شده بالا را در نظر بگیرید. همچنین بدانید که تغییر Fps باعث ایجاد این چنین مشکلاتی خواهد شد.
پس خرید دوربین و دستگاه را با توجه به محل نصب دوربین با دقت بیشتری انجام دهید. که دچار کندی تصویر دوربین مداربسته نشوید.نویسنده: امیر رستمیمنبع: اطلاعات نویسنده